Dlaczego do espresso podaje się wodę?
Kawa podawana może być na różne sposoby. Tym podstawowym jest oczywiście espresso, czyli mocna i aromatyczna esencja, która oferuje dużą dawkę kofeiny. Dodatkiem do tego intensywnego napoju bardzo często jest szklanka wody. Istnieje kilka teorii, mówiących o tym, dlaczego espresso podaje się właśnie w ten sposób. Która z nich jest prawdziwa? Dowiedz się, czym jest tajemnica, kryjąca się za szklanką wody przy czarnej, mocnej kawie.
Po co woda do espresso?
Niektóre opowieści mówią o tym, że początkowo woda podawana do kawy była pewnego rodzaju zapewnieniem bezpieczeństwa. Osoba zamawiająca napój mogła zobaczyć, że woda w restauracji jest czysta i zdatna do picia. Oczywiście dzisiaj powód ten wydaje się śmieszny ze względu na powszechną dostępność kranówki gotowej do spożycia. Rodzi się więc pytanie — jaki sens ma ten dodatek w dzisiejszych czasach?
Obecnie w pewnych miejscach można do espresso dostać wodę gazowaną. Włosi uważają to za błąd, a za najlepszą opcję uważają wodę mineralną. Działa ona oczyszczająco i pobudza kubki smakowe przed spróbowaniem aromatycznej esencji. Takie przygotowanie połączone z intensywnością napoju sprawia, że każdy łyk espresso jest bogatym doświadczeniem sensorycznym. Czysta woda może okazać się też kołem ratunkowym. Jeśli kawa była niedobra lub za mocna, to można szybko zmyć nieprzyjemny posmak.
Czy trzeba pić wodę do espresso?
Niezależnie od tego, czy pije się kawę w restauracji, czy w domowym zaciszu, warto kierować się nie zasadami, ale własnymi preferencjami. Woda do espresso podawana jest praktycznie wszędzie, ale nic się nie stanie, jeśli pozostanie nienaruszona. Niektórzy wolą szybko wypić mocną kawę i przejść zaraz do wykonywania obowiązków lub oddawania się innym przyjemnościom.
Warto jednak pamiętać o kwestii nawadniania — zwłaszcza jeśli spożywa się duże ilości kawy. Espresso to prawdziwa bomba kofeinowa, która ma właściwości moczopędne. Dla wrażliwych osób picie mocnej kawy może się wiązać z efektem odwodnienia i deregulacją gospodarki mineralnej organizmu. Szklanka wody może więc pomóc zadbać o zdrowie, szczególnie w letnich miesiącach.
Jak pić espresso?
Woda podawana do espresso ma za sobą długą historię. Powodów, dla których przy filiżance znajdowała się też szklanka, było co najmniej kilka. Obecnie woda jest jednak tylko dodatkiem. Wypicie jej przed kawą wzmocni doznania smakowe, ale nie jest konieczne. O wiele większe znaczenie mają:
- wysokiej jakości kawa ziarnista,
- odpowiedni stopień mielenia,
- sposób przygotowania,
- estetyczne podanie.
Każdy napój smakuje najlepiej, kiedy jest przygotowany według własnych preferencji. Dlatego ślepe kierowanie się zasadami nie ma większego sensu, jeśli espresso jest po prostu niedobre. Warto próbować różnych sposobów parzenia, aby znaleźć ten jeden idealny. Wśród najpopularniejszych domowych opcji można wyróżnić np. kawę z kawiarki.
Jak podaje się espresso?
Najpopularniejszy rodzaj kawy, czyli espresso, podaje się zazwyczaj w małych filiżankach lub szklankach. Jest to związane przede wszystkim z intensywnością tego napoju. Spożywanie go w dużych ilościach może wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Jeśli chodzi o wodę, to warto wyposażyć się w szklanki, które będą pasowały stylem do tych, w których podaje się kawę. Odpowiednie akcesoria w różnych wariantach znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia.
Artykuł sponsorowany